Statsledere og mikrofoner

Statsledere – presidenter, statsministre, diktatorer, kanslere – litt elsket, mest hatet. Personer med svimlende høye lønninger, og med lyving som hovedarbeidsoppgave. Hva er det første en statsleder trenger for å servere en nasjon eller en hel verden med nye/gamle løgner? En mikrofon, så klart! Ovenfor ser dere Barack Obama avbildet med to stykk Shure SM57, med hver sin Shure A2WS vindhette. Akkurat denne kombinasjonen er veldig vanlig for stillestående podietalere, men som vi snart skal se finnes det andre muligheter for å forsterke statslederstemmer.

Ute på kanten ser vi blant annet en Sennheiser MD 421

Irans president Hassan Rouhani burde få seg en sponsoravtale med en mikrofonprodusent. Se på det bildet der! Jeg ser allerede for meg hvordan TV-reklamen kan være; Rouhani tar seg en avslappende svømmetur i mikrofonbassenget sitt, og mens han tar et par ryggsvømmetak sier han med et smil om munnen: «[insert microphone manufacturer here] microphones are so relaxing. A swim in my microphone-pool every day makes it easier to do good things for the people of my country». Sannsynligheten for at han ville sagt replikken sin på persisk er vel større enn at han ville sagt den på engelsk. Dessuten: tror vi virkelig at amerikanske mikrofonprodusenter ville sponset den iranske presidenten?

På dette bildet lærer vi at Rouhani ikke bare liker å ta et par svømmetak i et basseng av mikrofoner, men han liker også å spise mikrofoner til lunsj. Her har lydteknikeren valgt å mikke opp bådde munnen til Rouhani, og skjegget hans – i stereo. Forslag til nytt kallenavn for Hassan Rouhani: Stereoskjegg. Mikrofonene som er avbildet her er litt mer mystiske enn SM57’ene til Obama. Den svarte mikrofonen i midten ser litt ut som en Electro-Voice RE50, mens de to på sidene ser ut som en avart av Beyerdynamic sin M 88.

Forbundskansler i Tyskland Angela Merkel er ikke som Shure-elskende Obama, eller som mikrofonbadende Rouhani. Hun foretrekker en eller to svanehals-mikrofoner, muligens med hyperkardioid karakteristikk. Du vil som oftest se en sånn type mikrofon hvis det er Angela Merkel som skal tale.

Satireavisen The Daily Currant skrev en veldig morsom tulleartikkel om Angela Merkel sitt siste besøk i USA. De rapporterer om den tyske forbundskansleren sin litt uheldige episode med en mikrofon hun oppdaget, i et møte med Barack Obama. Hun skulle spise en forrett da hun fant en skjult mikrofon inne i en laksekaviar-blini, som NSA hadde plassert der. En gjest på arrangement sa til The Daily Currant (link til artikkel):

«She was about to bite into the blini when she realized one of the eggs was beeping. I guess it was supposed to record her after Obama had gone.

«I think the Americans were counting on her not liking fish eggs, but it turns out she loves them. You’d think a spy agency would have known that.»

The Daily Currant prøver å påpeke at NSA er noen skikkelig inkompetente folk. Ikke bare lar de hemmelighetene sine slippe løs og flykte til Russland, men de gjemmer en skjult mikrofon i en kaviarblini. De kunne lært et og annet om mikrofonplassering (lydtekniker-pun intended).

I videoen over har CNN samlet noen av «åpen mikrofon»-flausene i politikerverdenen. I motsetning til The Daily Currant sin artikkel har disse episodene faktisk hendt. Slike situasjoner som det der har nok gitt mang en lydtekniker sparken. Å ikke være våken på jobb, og å glemme å mute kanaler som skal mutes er kanskje ikke bra for din nåværende karriere, men på en måte har du jo vært med på å fortelle verden hvordan politikerne egentlig er. Dessuten, hvis det står på CV’en din at du har vært lydtekniker for Det hvite hus eller lignende, så er sannsynligheten stor for at du får jobb uansett. Flere eksempler og videoer av politikere som dummer seg ut for åpen mikrofon kan du finne på The Guardian, som skrev en bra artikkel i 2011 om emnet.

Neste gang du ser en politiker på TV prate inn i en mikrofon kan du tenke: hvilken mikrofon er det der og hvorfor har den statslederen mikrofonen inne i munnen? Eller: hvorfor har de egentlig mikket opp pannen til Erna Solberg, øret til Jens Stoltenberg, slipset til Knut Arild Hareide og kjolen til Siv Jensen? Hvis du hører virkelig godt etter legger du kanskje merke til en kommentar som slettes ikke var ment for offentligheten. Ørene på stilk!

One thought on “Statsledere og mikrofoner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s